Technology

Sony i TSMC se udružuju kako bi se izborili sa globalnom nestašicom čipova?

Sony i TSMC se udružuju kako bi se izborili sa globalnom nestašicom čipova?

Globalna nestašica čipova mogla bi uskoroi stvoriti neočekivane saveznike u Japanu. Izvori agencije Nikkei tvrde da Sony i TSMC “razmatraju” zajedničku izgradnju fabrike poluprovodnika u japanskoj prefekturi Kumamoto.

Prema navodima insajdera, TSMC bi imao većinsku kontrolu nad ovim projektom, ali bi fabrika radila na zemljištu kompanije Sony u blizini fabrike fotografskih senzora kompanije. Japanska vlada bi navodno pokrila do polovine investicije, čija je ukupna vrednost sedam milijardi dolara.

Fabrika bi proizvodila čipove za kamere, vehicle i druge namene. Takođe, gigant auto delova Denso navodno je zainteresovan za projekat. Ukoliko projekat zaživi, fabrika bi počela sa radom do 2024. godine. Sony i TSMC su odbili da komentarišu ove navode, mada je TSMC ranije istakao da “aktivno preispituje” planove u ovom smeru.

Zajednička fabrika dve kompanije ne bi predstavljala iznenađenje. Neki analitičari očekuju da će nestašica čipova na globalnom nivou potrajati do 2023. godine, i to pod pretpostavkom da potražnja ne raste brže od predviđenog.

Nova fabrika mogla bi biti ključna za održavanje tehnologija, kao što su povezani i polu-automatski automobili, ili kamere za telefone, i njihov razvoj u dobrom pravcu.

Izvor: Engadget

 Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button