Business

Спецов: Няма законен смисъл българи да регистрират офшорки

В България няма смисъл да се регистрират офшорни компании, защото данъчните ставки у нас са изключително благоприятни – освен ако целта не е укриване на доходи. Това каза в интервю за bTV директорът на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. Той коментира скандала с “Досиетата Пандора“, които разкриха, че бившите депутати от ДПС  и ГЕРБ – Делян Пеевски и Николай Младенов имат недекларирани офшорки.

Офшорката не е нищо лошо, но ако вие като публична личност, заемаща държавен пост – защо имате офшорка, каква е целта?“, попита реторично Спецов.

Според него случаят с Асен Василев се различава от казуса с Делян Пеевски и Николай Младенов. Василев е регистриран като краен собственик и това е видно от българските регистри. При Младенов и Пеевски – това нещо го няма

По думите на Спецов никой не знае колко българи са регистрирали фирми в офшорни зони.

Припомняме, че НАП зaпoчнa пpoвepĸa нa бългapcĸитe физичecĸи и юpидичecĸи лицa, ĸoитo ce cpeщaт в дoĸyмeнтитe пo мaщaбнoтo жypнaлиcтичecĸo paзcлeдвaнe „Дocиeтaтa Πaндopa“. Зa тaзи цeл пpиxoднaтa aгeнция e пoиcĸaлa дoпълнитeлни дaнни oт Meждyнapoдния ĸoнcopциyм нa paзcлeдвaщитe жypнaлиcти (ІСІЈ). Oт HAΠ мoгaт дa oбpaзyвaт пpoвepĸa или peвизия в cлyчaитe, в ĸoитo имa инфopмaция зa oтĸлoнeниe oт oблaгaнe или yĸpивaнe нa дaнъци. Oт Aгeнциятa cъoбщaвaт oщe, чe щe cpaвнят дaннитe пo „Дocиeтaтa Πaндopa“ c инфopмaциятa, пocтъпилa пo т.нap. мeждyнapoдeн oбмeн, пpи ĸoйтo cтpaнaтa ни пoлyчaвa cпpaвĸи зa имyщecтвo и дoxoди нa бългapcĸи лицa зaд гpaницa.

Спецов коментира и твърденията, че е имал фирма със задължения към хазната, която е продал на малоимотно лице.

Купих фирмата си през 2015 г., след като напуснах данъчната система. Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закона за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване“, каза Спецов.

Той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността й. Насочил се към производството на фураж. След липса на финансиране, купувачите на фирмата се свързали с него и пожелали да придобият бизнеса. „Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закона за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване“, обясни Спецов.

Директорът на НАП сподели, че познава човека от когото е купил фирмата. Проверил, че тя е чиста и всички сделки са явни, а данъците са платени. В ревизионния доклад от 2016г. на фирмата пише, че има задължения за ДДС. Спецов не крие, че е получил документа, но заяви, че спряганата в публичното пространство сума от 1,2 млн. лв не е вярна. Ставало въпрос за 700 хил. лв. Според него сумата може да е толкова към днешен ден, с натрупаните задължения. „Има особеност при дефинирането на дейността от органите, които проверяват – не признават разхода, който е направен за закупуването на зърното, но признават прихода за продажбата на същото зърно. Въпрос на тълкувание“, каза Спецов.

Той не отговори на въпроса кой е отправил заплахата към него и семейството му, но потвърди, че такава е имало. Припомняме, че бившият служебен финансов министър Асен Василев съобщи през септември, че директорът на НАП е заплашван. Според Спецов ДАНС са се заели със сигнала и се надява към днешна дата заплахата да е неутрализирана. Той допълни, че знае откъде идва заплахата и е свързана с работата му в приходната агенция.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button