Business

Александер Шаленберг ще бъде назначен за австрийски канцлер на 11 октомври

Себастиан Курц ще остане лидер на Австрийската народна партия

Александер Шаленберг ще бъде назначен за австрийски канцлер на 11 октомври

Снимка: EPA/БГНЕС

Министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг ще бъде назначен за канцлер на страната на 11 октомври, съобщиха днес от кабинета на президента.

„Федералният президент Александер Ван дер Белен ще назначи в понеделник Александер Шаленберг, който ще положи клетва като федерален канцлер“, се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи в събота, че подава оставка, но ще остане лидер на Австрийската народна партия и председател на парламентарната й група.

Решението му идва само дни, след като срещу него започна разследване за корупция. Курц предложи външният министър Александер Шаленберг да бъде назначен за канцлер на страната. 35-годишният австрийски канцлер заяви в речта си, че е мишена на политическата опозиция и се представи като противник на миграцията и привърженик на силната интеграционна политика.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник. Според прокуратурата, “Курц и девет други заподозрени, както и три организации” се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Вицеканцлерът и лидер на „Зелените“ Вернер Коглер приветства решението на Курц и заяви, че работата на коалиционното правителство ще продължи. 

Инфлационните данни в САЩ ще са във фокуса на анализаторите

България и още 9 страни от ЕС с инициатива в подкрепа на атомната енергия

Владимир Савов: Дигитализацията в застраховането ще се развива ускорено

Книжна индустрия в хаос

Годината на пандемията повлия на миграционните процеси в България

Кадър на деня

Китайските медици са поставили над 2,2 млрд. дози ваксина срещу COVID-19

Още имена в битката за президентския пост

Партиите редят листи дни преди кампанията*

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button