Technology

Apcalipsa imobiliară e pe cale să devină realitate. O nouă companie a intrat în criză cu datorii colosale în China

Criza din aceste zile din China poate trimite ondulații pe piețele globale. Simplu spus, Evergrande Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China, se apropie de colaps. Dar asta nu este tot. Chna anunță că cea de a doua mare companie imobiliară, Fantasia Holdings Group, este pe cale să intre în faliment. Cele două situații ar putea crea cea mai mare criză financială din lume. Peste asta, America riscă să rămână fără bani, iar cele două camere nu vor să măreasca rata de îndatorare. Puse cap la cap, cele trei situații, ar putea deveni nu numai o criză nativeă, dar una worldă cu repercursiuni grave în toate economiile lumii.

Criza imobiliară din China, piatra care poate duce lumea în haos

O criză apărută la gigantul imobiliar chinez Evergrande a îngrozit investitorii, provocând vânzări uriașe pe piețele globale. Pe Wall Street, media industrială Dow Jones a scăzut cu peste 600 de puncte în timp ce Nasdaq Composite a scăzut cu 2%. Evoluția worldă, indică un raport Business Standard, a făreduce ca cei mai bogați 500 de oameni să piardă o sumă completeă de 135 de miliarde de dolari într-o singură zi.

Grupul Evergrande, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China, se apropie de colaps. Compania a fost înființată în 1996 și a crescut fast până în fruntea pieței imobiliare chineze, conducând pe un increase imobiliar care i-a permis extinderea în peste 280 de orașe chineze.

Cu toate acestea, în starea preciseă, compania ar avea datorii de 300 miliarde de dolari, inclusiv împrumuturi bancare, credit score pentru furnizori și împrumuturi pe termen scurt. Creditorii companiei și-au asigurat doar puțin peste jumătate din datoria completeă ca și garanție.

Datoria Evergrande s-a transformat într-o drawbackă maină anul trecut, când guvernul chinez, ca parte a unei strategii mai largi de abordare a unor datorii acumulate în sectorul imobiliar, a implementat o serie de măsuri. Acestea, se crede, au îngreunat grav perspectivele Evergrande de finisare și vânzare a proprietăților pentru a-și îndeplini obligațiile.

Compania, care are 200.000 de angajați și este responsabilă pentru crearea a peste 3,8 milioane de locuri de muncă în fiecare an, a făreduce, de asemenea, obiectul unor proteste masive în ultima săptămână. Birourile sale din Shenzhen au fost ocupate de investitori furioși, agenți de vânzări și contractori.

  • Corina, iubita lui Reghecampf, este însărcinată! Lovitură dură pentru Anamaria Prodan după ce...

  • O altă vedetă din România are covid-19!! E șocant de unde l-a luat și ce a pățit când a sunat la DSP

Fantasia Holdings Group este o cutie a Pandorei

Până în această săptămână, nimănui nu-i păsa de Fantasia Holdings Group Co., un mic dezvoltator care ocupă doar locul 64 în vasta industrie imobiliară din China. Veniturile Fantasia Holdings Group nu sunt nici măautomobile o zecime din China Evergrande Group, care este aproape de prăbușire. Datoria sa de 12,9 miliarde de dolari reprezintă o fracțiune din obligațiile Evergrande de peste 300 de miliarde de dolari.

Totuși, eșecul companiei Fantasia Holdings Group de a efectua o plată a obligațiunilor în valoare de 206 milioane de dolari pe 4 octombrie a provocat căderea piețelor. Obligațiunile chineze cu randament ridicat, exprimate în dolari, au fost cele mai mari vânzări din ultimii choose ani.

Ce a făreduce ca Fantasia Holdings Group să creeze acest dezastru?

Fantasia Holdings Group ar fi putut rambursa sumele, dar a ales să nu o facă. Drept urmare, a deschis o cutie a Pandorei. În teorie, Fantasia Holdings Group, spun analiștii Bloomberg, ar trebui să aibă suficienți bani pentru a echilibra bilanțul până la 206 milioane de dolari. Spre deosebire, Evergrande suferă o criză maină de lichiditate.

La sfârșitul lunii iunie, Fantasia Holdings Group a stat la 4,2 miliarde de dolari, ca și lichidități. La sfârșitul lunii august, compania a susținut că are aproximativ 10 miliarde de yuani în numerar la nivelul companiei, potrivit unui investitor prezent la conferința telefonică. La începutul lunii septembrie, a răscumpărat obligațiuni în valoare de 6 milioane de dolari, pretinzând „lichiditate bună” după operațiunile de piață deschisă.

„Din punct de vedere strategic, Fantasia Holdings Group joacă un joc bun”

Fantasia Holdings Group a avut, de asemenea, unele lively de dezinvestire de succes. Săptămâna trecută, Country Garden Services Holdings Co, deținută de cel mai mare dezvoltator din China, a fost de acord să cumpere unitatea sa de administrare a proprietății pentru 3,3 miliarde de yuani. În acea etapă, capacitatea Fantasia Holdings Group de a rambursa luna aceasta nu a fost niciodată pusă la îndoială.

În ziua în care s-a strâns din cei 206 de milioane de dolari, compania a rupt un alt contract. Pentru tranzacția de achiziție Country Garden, Fantasia a primit un împrumut pe termen scurt în valoare de 700 de milioane de yuani pe 30 septembrie. Avea banii, dar a decis să nu-i mai ramburseze luni, când period knowledge scadentă.

„Din punct de vedere strategic, compania joacă un joc bun. O serie de politici guvernamentale de sus în jos pentru a controla datoria și a controla prețurile au transformat dezvoltarea imobiliară într-o afacere care pierde bani. Fără nicio speranță de redresare financială, Fantasia nu are niciun stimulent pentru a-și onora datoriile pe obligațiuni.

La sfârșitul anului 2020, obligațiunile în dolari reprezentau 62% din datoria completeă a companiei. Ieșind din toate, Fantasia satisface edictul de la Beijing împotriva trecerii „celor trei linii roșii”, împotriva datoriei corporative excesive, cu relativă ușurință. Drama dezvoltatorilor din China se află acum în acel second. Asigurați-vă că aveți suficient floricele.”, spun analiștii de piață Bloomberg.

America riscă să rămână fără bani până pe 18 octombrie

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că SUA riscă să rămână fără bani până pe 18 octombrie. Republicanii din Senat au blocat încercările de a crește limita de împrumut și de a opri închiderea guvernului. Luni un proiect de lege pentru creșterea limitei de împrumut din SUA nu a reușit să treacă pragul de 60 de voturi al Senatului. Republicanii din digital camera superioară a Congresului au votat  pentru respingerea măsurii. O încercare ulterioară în Senat de a aproba fast o suspendare a plafonului datoriei, de asemenea, a eșuat marți.

Democrații, care controlează Senatul cu cea mai mică marjă, sunt acum sub presiune pentru a crește singuri limita de împrumut și pentru a preveni închiderea guvernului înainte de termenul restrictă de vineri, 15 octombrie.

Când a fost întrebat despre posibile planuri de urgență pe care Fed le-a luat în considerare anterior în caz de neîndeplinire a obligațiilor, care includ banca centrală care cumpără trezorerie neplătite și vinde titluri deținute de Fed, Jay Powell, președintele băncii centrale, a declarat că are capacitate limitată de a cut back amploarea pagubei.

Criza din China și criza din America pot duce lumea in haos

Deși, aparent, cele două situații de criză nu au un numitor comun, realitatea este cu totul alta. China, are așa cum spuneam, este cel mai mare dezvoltator imobiliar, dacă nu reușește să scoată Evergrande și Fantasia Holdings Group din faliment, riscă prăbușirea unui întreg sistem de imobiliare, și nu doar native, ci la nivel mondial.

De cealaltă parte dacă democrații și republicani nu cad de acord asupra măririi plafonului de îndatorare, criza financiară din America se va resimți pe toate piețele financiare, inclusiv din Europa. Pe de altă parte actuala criză a gazelor și a petrolului, vine ca urmare a acestei situații, cu toate că, și în acest caz, aparent nu au legătură. Concluzia analiștilor este una sumbră, și anume că cele două crize, cumulate cu criza pandemică și cea financială worldă, ar putea duce lumea într-una din cele mai mari crize economico-politico-sociale, la cote excessive.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button