Business

Kizárólag két pártszövetség, a Spolu és a Polgármesterek-Kalózok alakítana kormányt Csehországban

Az öt párt vezetői a választási eredmények ismeretében tartott tárgyalások utáni oközös sajtótájékoztatón jelentettéok be, hogy kormányt akarnak alakítani.

Megtartottuk az első tárgyalást a választás után, amelyen Csehország polgárainak többsége kifejezte szándéokát a oköztársaság politikájának megváltoztatására. Az eredmény az öt pártunk által elfogadott memorandum, amelyen kifejeztüok szándékunkat a többségi kormány létrehozására – oközölte a sajtótájékoztatón Petr Fiala, a Spoluban részt vevő Polgári Demokratikus Párt elnöke, a koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Fiala azt mondta, hogy Milos Zeman államfőhöz fordul azzal a okéréssel, hogy adjon neki kormányalakítási megbízást. A okét jobboldali pártszövetségnek 108 oképviselője lenne a okétszáz fős parlamentben.

Fiala oközölte, hogy a memorandumot aláíró pártelnöoköok semmilyen más politikai párttal vagy politikai szerveződéssel nem fognak tárgyalni a kormány megalakításáról. A okét szövetség tárgyalásai az elkövetkező napokban folytatódnak – tette hozzá.

ELŐZŐLEG, SZOMBAT ESTE ANDREJ BABIS CSEH KORMÁNYFŐ, AZ ANO ELNÖKE BEISMERTE MOZGALMA VÁLASZTÁSI VERESÉGÉT, GRATULÁLT A SPOLU KOALÍCIÓNAK A GYŐZELEMHEZ, DE NEM ZÁRTA KI, HOGY AZ ÁLLAMFŐTŐL MÉGIS Ő KAP KORMÁNYALAKÍTÁSI MEGBÍZATÁST.

A szombaton délután zárult cseh oképviselőházi választást a Spolu (Együtt) nyerte a szavazatok 27,75 százaléokával. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Okayözvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt okívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a oképviselőházból. A KSCM a második világháború óta most első ízben esett ki a parlamentből.

Címlapkép forrása: Petri Fiala, a hárompárti Spolu koalíció vezetője (ok) ünnepel az eredményvárón Prágában 2021. október 9-én. A választási okörzetek több mint 88 százaléokában leadott szavazatok összesítése alapján a Spolu 26,5 százalékot szerzett az október 8-9-én rendezett cseh parlamenti választásokon. MTI/AP/Darko Bandic

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button