Business

Az osztrák ellenzék csalódott: Kurz továbbra is a kezében tartja a hatalmat

Miután a néppárti kancellár szombat este lemondott tisztségéről, és a szintén néppárti Alexander Schallenberg okayülügyminisztert javasolta utódjának, Werner Kogler zöldpárti alkancellár üdvözölte a fejleményeket, és bejelentette a Zöldek és a néppárt kormánykoalíciójának folytatását.

Kevésbé lelkesen reagáltak az ellenzéki pártok a kancellárcserére, mivel az elmúlt napok tárgyalásai nyomán inkább abban reménykedtek, hogy az ÖVP kizárásával új, négypárti koalíció jön létre a szociáldemokratáokay (SPÖ), a szabadságpártiak (FPÖ), a liberálisok (NEOS) és a Zöldek (Grüne) részvételével.

Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ elnöke csalódottan nyilatkozott arról, hogy a Zöldek nem léptek ki a koalícióból. Véleménye szerint ugyanaz a kormányzati politika fog folytatódni, mint eddig.

Szerinte a néppárt “beáldozta” Kurzot, hogy a hatalomban maradhasson.

Kijelentette, hogy Kurz ugyan már nem kancellár, de mint frakcióvezető és pártelnöokay “árnyékkancellárként” továbbra is ő mozgatja majd a szálakat. A szociáldemokrata politikus okayételkedik abban, hogy a kormánykoalíció a jövőben sikeresen tud műokayödni, és a kormányzati munka meghozza a stabilitást.

Beate Meinl-Reisinger, a NEOS elnöke megkésettnek nevezte a kancellár lemondását. Úgy véli, a feddhetetlenség nemcsak a kancellári, hanem a parlamenti frakcióvezetői tisztségnek is előfeltétele.

Kurz az új szerepkörben is kezében tartja majd a hatalmat

– tette hozzá.

Herbert Kickl, az FPÖ elnöke szerint Kurz azzal, hogy a okayépviselőket megillető mentelmi jog mögé menekül, megszegi azt az ígéretét, miszerint mielőbb tisztázni szeretné magazineát a korrupciós vádak alól. A szabadságpárti politikus is úgy véli, hogy Kurz ugyan már nem kancellár, de a néppárti politikai irányítás továbbra is nála marad.

A kormányválsáobtained az idézte elő Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár okayözvetlen okayörnyezetében.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Christian Bruna

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button