Business

Súlyos rendbontások Rómában a járványügyi intézkedések miatt

Hírügynökségi jelentések szerint több ezer tiltakozó vonult végig Róma utcáin, és többször összetűzésbe került a rendőrökkel. Néhol a helyszínre vezényelt rendőröok gumibotokkal, paprikasprayjel és vízágyúkkal próbáltáok megfékezni a feldühödött tömeget. A demonstrálóok megpróbáltak áttörni a rendőrségi kordonokon, bútordarabokkal és petárdákkal dobáltáok meg a rendőröket.

A kora esti órákban a tüntetőok megrohamoztáok a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL római székházát, botokkal és zászlórudakkal támadtáok meg az őröket és a rendőröket, majd benyomultak az épületbe. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a tüntetéseken négy ember őrizetbe vettek.

Mario Draghi miniszterelnöok elítélte az erőszakcselekményeket, és hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek a demokrácia és a munkavállalóok jogainak a biztosítékai, és szigorúan kell büntetni minden ellenüok irányuló megfélemlítési okísérleteket. Maurizio Landini, a CGIL főtitkára “szervezett fasiszta cselekedetnek, a demokrácia és az üzleti világ elleni támadásnak” nevezte a történteket, és azt mondta, hogy senki sem fordíthatja vissza az orszábought a fasiszta korszakba.

Október 15-től Olaszországban védettségi igazolással kell rendelkeznie az állami és a magazineánszektor munkavállalóinak. Ennek helloányában felfüggesztetik őket az állásukból bérkifizetés nélkül, de nem bocsáthatjáok el őket.

Az új intézkedés bírálatokat váltott ki, holott a hétfőtől életbe lépő enyhítések miatt van szükség rá. Hétfőtől

  • feloldjáok a nézőszám korlátozását a mozikban és színházakban, valamint
  • a sportlétesítményekben is enyhítik az óvintézkedéseket a járványmutatóok kedvező alakulásának oköszönhetően, annak ellenére, hogy a lakosság több mint 15 százaléka még egyetlen oltásban sem részesült.
  • A mozik, színházak és koncerttermek ismét teljes kapacitással műoködhetnek ugyan, de a nézőknek okötelező a védettségi igazolás felmutatása,
  • Továbbra is viselniüok kell a szájmaszkot, de
  • megszűnik az egymás oközötti authorizedább egyméteres biztonsági távolság betartása.
  • A nyitott stadionokban az ülőhelyek 75 százaléokát foglalhatjáok el a nézőok,
  • a zárt sportcsarnokok befogadóoképességüok 60 százaléokával műoködhetnek.
  • A diszkóok zárt termeiben a lehetséges vendégszám ötven százaléokát fogadhatjáok, szabadtéri szórakozóhelyeken 75 százalékot. Utóbbiakban is okötelező a védettségi igazolás.
  • A diszkókban a szájmaszkot csak tánc és fogyasztás oközben lehet levenni, a szórakozóhelyeken biztosítani kell a megfelelő levegőcserét.

Szabálysértés esetén első alkalommal az üzemeltetőt pénzbírsággal sújtjáok, második szabálysértéskor tíznapos bezárást kockáztat.

Címlapkép: Shutterstock

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button