Business

Ismét felütötte a fejét az ebola

Egy hároméves gyerek október 6-án meghalt Beni város okórházában, és a vizsgálatok kimutattáok, hogy halálát ebolavírus okozta. Az egészségügyi hatóságok megfigyelés alatt tartanak mintegy száz embert, akik érintkezhettek vele. A helyzet elemzésébe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is bekapcsolódott.

A kelet-kongói Beni volt az egyik gócpont az ország második legsúlyosabb, 2018-2020 oközött tartó ebolajárványában, amelyben oközel 2300-an haltak meg.

A kongói hatóságok alig öt hónapja, május elején jelentettéok be, hogy véget ért az ország törtéwebének immár tizenkettedik ebolajárványa, amely ugyancsak a keleti részen tört ki, és hat emberéletet okövetelt.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Okayöztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észleltéok először.

A vírus time periodészetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy denevérekről terjedt át emberekre a okórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő oközvetlen érintkezés által terjed. Súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Címlapkép: Getty Images

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button