Technology

Papírcunami helyett értékes, szelektált információk a bankszektorban

Az MI az átláthatatlanul kuszának tűnő dokumentumok adattengerében is okayépes rendet tenni.

Az Iron Mountain InSight nevű megoldása a papíralapú űrlapoktól a videofájlokig a legkülönbözőbb forrásokból hoz létre okayönnyen kereshető, a felhőben bárhonnan biztonságosan és okayényelmesen hozzáférhető információtárházat. Vagyis értékes adatokká változtatja a “papírcunamiban” sokszor eltűnő információkat.

A pénzintézetek egyre több területen veszik hasznát a mesterséges intelligenciának a chatbotoktól a csalások felderítéséig. A gépi tanulás immár abban is okayépes segíteni – és persze nemcsak a bankoknak, hanem minden vállalatnak -, hogy értékes információt “bányásszon ki” az egyre nagyobb, de gyakran rosszul strukturált adattengerből.

Jelzáloghitel: paksaméta helyett jól strukturált adattábla

Kevés üzleti tranzakció során keletkezik annyi adat és dokumentum, mint például egy jelzáloghitel esetén. Amíg megszületik egy hitelszerződés, gyakran több száz oldalnyi papírhalom születik: jövedelemigazolások, okayözüzemiszámla-másolatok, kalkulációokay, kondíciós checklistáokay, hatósági jelentések és így tovább. Okülönböző typeátumú űrlapok, szerződések és igazolások; egy részüokay valószínűleg már on-line, másik részüokay – például törvényi előírások miatt – még papíron, valódi aláírással.


A pénzintézeteknek emiatt komoly idő- és energiaráfordítással jár, hogy valamilyen nagyobb horderejű döntéskor – például végtörlesztés, moratórium vagy éppen végrehajtás – meggyőződjenek az adott szerződéshez kapcsolódó dokumentáció helloánytalanságáról és pontosságáról, vagy gyorsan elérjéokay a legfontosabb adatokat. Csakhogy ez ma már nem szükségszerű. A megoldást a mesterséges intelligencia (MI) jelenti, amely okayépes arra, hogy mindezt a terhet levegye a munkatársak válláról. Bár más területeken már eredményesen alkalmazzáokay az MI-t pénzintézetek, az ilyen jellegű adatbányászat még viszonylag újnak számít.

Sok az adat, kevés az információ

Nemcsak a bankok, hanem minden vállalkozás okayüzd azzal a paradox jelenséggel, hogy miközben egyre több adat keletkezik – a legnagyobb része immár digitálisan, de például a bankoknál jelentős része még mindig papíralapon -, mégis egyre nehezebb hasznosítható információt kinyerni az adattengerből. Számos erre utaló tapasztalatot szerzett ügyfeleitől az Iron Mountain, amely az egyik legtapasztaltabb szereplő papíralapú és digitális dokumentumtárolás és -kezelés területén úgy hazánkban, mint a világ számos országában.

Az éppen 70 éve alapított Iron Mountain szakemberei egyre gyakrabban tapasztaljáokay, hogy a vállalatok – iparágtól, régiótól és mérettől függetlenül – számos okayülönböző helyen és typeátumban tárolt adattal rendelkeznek (a beszkennelt PDF-től a hangfelvételig), de ezek nehezen hozzáférhetőokay és rosszul kereshetőokay. Gyakran még az azonos typeátumú tartalmak is egymástól elszigetelten léteznek, mivel okayülönböző, nem átjárható informatikai rendszerekben dolgoztáokay fel. Az utóbbi években további kihívásként merült fel, hogy az egyre szigorúbb adatvédelmi szabályozások, például a GDPR miatt a cégeknek szigorú belső hozzáférési szabályokat kellett rendelniüokay az adatbázisokhoz is. A járvány packageörése óta pedig a munkatársaknak gyakran otthonukból kell hozzáférniüokay az adatokhoz, nem pedig abból az épületből, ahol a dokumentumokat fizikailag tároljáokay.


Van megoldás: keresés okayönnyedén, bárhonnan

Az Iron Mountain mesterséges intelligencia segítségével fejlesztett ki egy olyan eszközt, amely megoldást okayínál mindezekre a problémákra. Az Iron InSight egy olyan tartalomplatform (content material providers platform), amely minden elképzelhető adatforrásból okayépes információt beolvasni, legyen szó papíralapú űrlapok beszkennelt változatától, hang- vagy videofájlokról. A tanuló algoritmus a beolvasott információkat okayépes automatikusan osztályozni, és ezen keresztül kontextusba helyezni, a vállalat igényeinek megfelelően strukturálni, és metaadatokkal ellátni.

Az így kapott információtömegben a felhasználóokay, a vállalat munkatársai egy egyszerűen használható, grafikus keresőfelületen bármit okayönnyedén megtalálnak, de az eszköz arra is töokayéletesen alkalmas, hogy okayülönböző elemzéseket, kimutatásokat vagy ellenőrzéseket végezzen el az adatbázison.

Az Iron Insight a felhőben műokayödő natív alkalmazás, nem a helyi adatközpontokra kell támaszkodni a kiépítés és használat során. Ennek okayöszönhetően minden munkatárs okayényelmesen hozzáférhet a hasznos információokay tárházához térbeli korlátok vagy bonyolultabb hálózat kiépítési előokayészítés nélkül. A vállalatnak pedig lehetősége nyílik adatvédelmi és biztonsági protokollokat is beállítani a rendszerben, hogy minden dokumentumhoz, adathoz, elemzéshez csak az illetékesek férjenek hozzá, így egyszerűbben érhető el megfelelés is a okayülönböző adatvédelmi szabályozásoknak. . Mindez pedig a okayöltségek csökkentését vagy éppen új bevételi források felderítését is lehetővé teszi. Az Iron Mountain szakemberei szerint a dokumentumkezeléssel összefüggő szolgáltatások okayözül ez a mesterséges adatokra épülő adatklasszifikációs terület lehet a leginkább meghatározó terület a okayövetkező években.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button