Entertainment

Usvojena rezolucija o formiranju medjunarodne komisije za istragu ubistava novinara na Kosovu

Beta

Usvojena rezolucija o formiranju medjunarodne komisije za istragu ubistava novinara na Kosovu
Foto: Beta

 Rezoluciju o neodložnom formiranju Medjunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine usvojena je na Skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS).

U rezoluciji se ističe da više od dve decenije niko nije odgovarao za 19 od ukupno 20 ubistava i kidnapovanja srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika. Jedno ubistvo rešeno je pred Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, saoptio je danas UNS.

UNS traži da se rasvetle okolnosti, pokrenu istrage i pred lice pravde izvedu ubice novinara Afrima Malićija, ubijenog 2. decembra 1998. u Prištini; novinara i šefa Kosovskog informativnog centra (KIC) Envera Maljokua koji je ubijen 11. januara 1999. u Prištini; Aleksandra Simovića Sime, novinara Medija ekšn internešenela, ubijenog 1. avgusta 1999. u Prištini, Krista Gegaja, urednika u RTV Priština koji je likvidiran 12. septembra 1999. u Istoku, Momira Stokuće, fotoreportera, ubijenog u svojoj kući 21. septembra 1999. u Prištini.

Još uvek nisu pronadjene ubice Šefkija Popove stradalog 10. septembra 2000. u Vučitrnu; novinara „Rilindje“ Džemailja Mustafe, ubijenog 23. novembra 2000. u Prištini; novinara lista „Bota sot“ Bekima Kastratija koji je ubijen 19. oktobra 2001. kod Prištine; Bardulja Ajetija, novinara i kolumniste lista „Bota sot“, na koga je izvršen atentat 3. juna 2005. kod Gnjilana, a preminuo je 25. juna 2005.godine.

UNS podseća da su medju 19 ubijenih ili kidnapovanih medijskih radnika na Kosovu i dva novinara „Šterna“, Gabrijel Griner i Folker Kremer, kao i njihov prevodilac Senolj Aljita, koji su ubijeni 13. juna 1999. godine kod Prizrena.

„Medju novinarima i medijskim radnicima koji se još vode kao nestali su novinar Ismailj Berbatovci koji je nestao 23. jula, 1998. godine, kada je otišao na novinarski zadatak, kao i Djuro Slavuj i Ranko Perenić, novinari Radio Prištine, koji su nestali na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. kod Velike Hoče“, naveo je UNS.

Nestali su i Ljubomir Knežević, dopisnik „Politike“ i novinar „Jedinstva“ iz Prištine, koji je poslednji put viđen 6. maja 1999. u Vučitrnu i Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova kome se gubi svaki trag 9. septembra 2000. u Prištini.

UNS je zatražio od EFJ da donošenjem rezolucije podrži i istragu otmice novinara Nebojše Radoševića i fotografa Vladimira Dobričića, koji su kidnapovani na radnom zadatku 18. oktobra 1998. godine kod Prištine, a zahvaljujući protestima kolega i javnosti, kasnije su pušteni.

Uz UNS, predlagač rezolucije bio je i Sindikat novinara Srbije (SINOS). Rezolucija je usvojena uz jedan uzdržan glas, predstavnika Asocijacije novinara Kosova. Ovogodišnja skupština IFJ posvećena je boljoj zaštiti novinara i na njoj su, uz usvajanje redovnih godišnjih izveštaja o radu, održana i dva okrugla stola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button