News

Hoog salaris en snel een baan? Dan moet je bij deze hbo-studies zijn

Keuzegids

1 minuut geleden


Studenten van de Hotel Management School Maastricht zijn bezig met hun gezamenlijke afstudeeropdracht, mei 2021.


Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Het grote tekort aan leraren en verpleegkundigen is (nog) niet terug te zien in het startsalaris voor hbo’ers. De high tien van hbo-studies met het hoogste startsalaris wordt als vanouds gedomineerd door research met het woord techniek erin.

Dat blijkt uit de Keuzegids 2022 voor het hbo. Die komt ieder jaar rond dit tijdstip uit, om scholieren die volgend jaar willen gaan studeren te helpen met het maken van hun studiekeuze. 

En bij die keuze spelen verschillende factoren een rol. Hoe groot is de kans op een baan, bijvoorbeeld. En wat ga je ongeveer verdienen? De Keuzegids biedt het antwoord op deze vragen, maar ook informatie over de kwaliteit van het onderwijs. 

Techniek=is kassa

Wie zeker wil zijn van een baan met een hoog startsalaris, kan het beste de techniek-kant kiezen. Hier is al jaren een groot tekort aan personeel, wat terug te zien is in de salarissen. Dat geldt ook voor banen in de transport en logistiek. 

© Keuzegids hbo 2022

Studies waar het financieel gezien wellicht sappelen wordt, zijn bijvoorbeeld muziek, logopedie en theater. 

© Keuzegids hbo 2022

De lage startsalarissen hebben overigens niet alleen te maken met beroepen in sectoren waar weinig geld te verdienen valt. Het gaat ook om beroepen waar males vaak parttime werkt. 

Grootste baankans

Wie z’n keuze vooral laat afhangen van de kans om snel na de studie een baan te hebben, kan het beste ondernemersschap en retailmanagement gaan doen. Van alle afgestudeerden bij deze studie, heeft 89 procent binnen anderhalf jaar een baan van minimaal 12 uur in de week. Dat kan overigens ook nog greatest een baan zijn in een hele andere sector. 

© Keuzegids hbo 2022

Ook research richting zorg en onderwijs scoren goed als het gaat om baankansen, Dat is ook niet zo verwonderlijk gezien de grote personeelstekorten in deze sectoren. 

Studies met hoge werkloosheid

Er zijn vanzelfsprekend ook research waar het baanperspectief een stuk minder rooskleurig is. Onder afgestudeerden van de kunstacademie is de werkloosheid het hoogst. Maar ook onder alumni van bestuurskunde, utilized science en media is de werkloosheid hoog.

© Keuzegids hbo 2022

Dat betekent niet altijd dat er geen vraag vanuit de sector is naar deze beroepen. Soms wordt de werkloosheid ook veroorzaakt door de populariteit van de studie, waardoor er heel veel mensen aan beginnen. En dat is terug te zien in de werkloosheidscijfers. 

Effect coronacrisis

De coronacrisis heeft ook z’n invloed gehad op de arbeidsmarktpositie van bepaalde beroepen, constateren de makers van de Keuzegids. Zo zijn in 2020 de maandsalarissen van newcomers in ondernemerschap en retailmanagement, muziek, kunstacademie en worldwide enterprise gedaald ten opzichte van 2019. Dat zijn allemaal sectoren die veel final hebben gehad van de coronacrisis, legt Julia van Steennis, redacteur van de Keuzegids, uit. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Boosheid omdat kabinet burger laat opdraaien voor hogere zorgsalarissen

Dat is niet het geval in de journalistiek, waar de startsalarissen het sterkst dalen. En dat terwijl deze in de jaren daarvoor juist ieder jaar omhoog gingen. Het maandsalaris daalde met 87 euro, terwijl het gemiddelde salaris voor een hbo-afgestudeerde met 65 euro steeg. 

Journalistiek in het nauw

Een verklaring hiervoor is dat afgestudeerde studenten journalistiek vaker dan andere afgestudeerde hbo’ers onder hun niveau aan de slag gaan. Daarnaast zijn er steeds minder starters die fulltime bij een web site, krant of tv-programma aan de slag gaan. 

Hoe het komt dat de arbeidsmarktpositie van startende journalisten is verslechterd in een periode waarin er toch veel vraag is naar nieuws, weet Van Steennis niet. Mogelijk heeft het te maken met het toenemende wantrouwen tegenover de mainstream media, zegt zij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de free of charge RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore

Appstore

Dit is een artikel van

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button