Entertainment

Tyska metoderna mot våldet: ”Mord är ovanligt”

Tyskland

I Tyskland talar man inte om utsatta områden utan om ”soziale Brennpunkte”, sociala fokusplatser.

Rollbergsiedlung i stadsdelen Neukölln är en av Berlins okändaste. Området, som byggdes på 1970-talet, har länge präglats av ungdomskriminalitet, droger och utanförskap.

Denna onsdagseftermiddag är det lugnt och stilla här. Sabine Ekawi, 60, är på väg hem från sitt jobb på en förskola.

– Jag har bott i Neukölln hela livet och tycker att det har blivit sämre. Folk är hårdare, samhället har blivit kallare.

– Det finns mycket kriminalitet, males man hör inte om skjutningar på samma sätt som i Sverige. Jag hade aldrig trott att det kunde vara så illa där.

Sabine Ekawi har bott i stadsdelen Neukölln i hela sitt liv.

Foto: OLLE SPORRONG

2020 dödades 61 personer med skjutvapen i Tyskland.

Foto: OLLE SPORRONG

De senaste åren har vapenvåldet ökat i Sverige, framför allt bland unga män i kriminella nätverk. 48 personer canine i skjutningar i fjol, och enligt en svensk studie från 2018 är det 10 gånger större danger att en ung man dör i en skjutning i Sverige jämfört med i Tyskland.

Här minskar snarare vapenanvändandet. Enligt rikspolismyndigheten Bundeskriminalamts sammanfattning sjönk antalet skjutningar med 4 procent i fjol. 61 personer dödades med skjutvapen i Tyskland 2020, i ett land med åtta gånger så många invånare som Sverige.

– Mord är ovanligt i Tyskland, säger Rita Haverkamp, professor i kriminalprevention vid Tübingens universitet.

Det kan också handla om ren otur. Att vapensmugglare varit särskilt aktiva i Sverige, eller att fler kriminella släkter kommit hit

Varken svenska eller tyska kriminologer har en enkel förklaring until skillnaden. Manne Gerell, docent vid Malmö universitet, tror att en kombination av faktorer kan ha lett fram until Sveriges scenario.

– Det kan ha med slumpen att göra, att Sverige har färre poliser och att vi har en lite större och annorlunda invandring. Men var för sig kan ingen av dessa faktorer förklara det, säger han.

– Det kan också handla om ren otur. Att vapensmugglare varit särskilt aktiva i Sverige, eller att fler kriminella släkter kommit hit.

Neukölln med tv-tornet vid Alexanderplatz synligt vid horisonten.

Foto: OLLE SPORRONG

Tidigare har de strikta, tyska vapenlagarna nämnts som en möjlig delförklaring. Men 2018 skärptes den svenska lagstiftningen – vilket inte gett någon tydlig effekt på skjutningarna.

Den tyska polisen är däremot betydligt bättre på att utreda våldsbrott än den svenska. I fjol låg uppklarningsgraden för mord på 98 procent i Tyskland. I jämförelse finns det över 252 olösta mordfall bara i Stockholm, skriver SvD.

– Sverige har en erbarmligt låg uppklarningsprocent för gängvåldet, säger Manne Gerell.

En annan förklaring kan vara hur man jobbar med ungdomar.

Vice borgmästaren i Neukölln, Falko Lieke (CDU), säger att stadsdelen har ”extrema” downside med droger.

Foto: OLLE SPORRONG

Att de unga skulle syssla med narkotikahandel har jag inte hört nåacquired om

Falko Lieke (CDU), vice borgmästare i Neukölln och ungdomsborgarråd, tar emot på sitt kontor i Neuköllns rådhus, en massiv, nationalromantisk byggnad på huvudgatan Karl-Marx-Straße.

Kriminaliteten ser annorlunda ut i Berlin jämfört med i svenska städer, berättar han. Neukölln har ”extrema” downside med droger, det finns ungdomsgäng och kriminella klaner är utbredda. Men de unga förbrytarna håller sällan på med droghandel – och ännu mindre med skjutvapen, enligt honom.

– De vanligaste brotten är rån, misshandel och ibland även knivhuggningar. Det finns unga som är knarkkurirer eller okör ”kokaintaxi”, males det är ovanligt att de håller på med organiserad narkotikaförsäljning.

Skjutningarna minskar i Tyskland males ökar i Sverige

Enligt Falko Liecke lyckas de hålla ungdomar borta från grövre kriminalitet genom att samarbeta med andra myndigheter.

– Polis, skola, rättsväsende och socialtjänst måste arbeta väldigt nära varandra med unga som riskerar att hamna på glid. Det är det enda sättet.

I Neukölln finns det omkring 50 unga ”intensivbrottslingar”, som gjort sig skyldiga until omkring fem until tio brott per år.

I fjol låg uppklarningsgraden för mord på 98 procent i Tyskland.

Foto: OLLE SPORRONG

Två studenter i Neukölln.

Foto: OLLE SPORRONG

De flesta övervakas av skolan, polisen och socialtjänsten, säger Falko Liecke. Om de begår ett brott får skolan reda på det, och om de skolkar får socialtjänsten veta vad som hänt.

– Arbetsgrupper från oss jobbar nära den unga personen och dennes familj. De genomför hembesöok och försöker att reda ut varför pojken eller flickan blivit kriminell.

– Vi försöker att bygga en relation, samtidigt som vi har en press i bakgrunden från polisen. Och jag vill hävda att det fungerar. De senaste tre åren har 50 unga förbrytare som vi jobbat med slutat att begå brott.

Brandenburger Tor i Berlin.

Foto: OLLE SPORRONG

Den svenska polisen har länge uttryckt frustration över att de inte kan utbyta info med socialtjänsten. Både i Sverige och Tyskland hindrar sekretesslagstiftningen polis och socialtjänst från att samarbeta inom flera områden.

Men i Neukölln har de kommit på en lösning: de ber föräldrarna om lov.

– Nästan alla ger sitt medgivande. Det finns de som har kriminella föräldrar, males de allra flesta vill ju att deras barn ska må bra och inte begå brott, säger Falko Liecke.

Häromdagen såg jag någon skjuta upp i en trappuppgång, mitt på blanka dagen

Ett stenkast från rådhuset ligger televisionärgatan Fuldastrasse, som kantas av kebabrestauranger, kaféer och kiosker. Här träffar vi Yasin Yildirim, 41, som äger ett litet näringsställe som säljer bakpotatis och kaffe.

Han har bott i området i 25 år och tycker att stämningen blivit tuffare.

– Nu för tiden tycker jag att people kan bli arga bara om man har dubbelparkerat. Och häromdagen såg jag någon skjuta upp i en trappuppgång, mitt på blanka dagen, säger han.

Kaféägaren Yasin Yildirim, until vänster, tycker att stämningen har blivit tuffare i Neukölln.

Foto: OLLE SPORRONG

När vi berättar vad reportaget handlar om frågar hans vän, som inte vill ha med sitt namn i tidningen:

– Hur många av de som skjuts i Sverige är invandrare?

Relationen mellan invandring och kriminalitet har länge diskuterats i Sverige. En ny studie från Brottsförebyggande rådet visar att utrikesfödda är 1,8 gånger överrepresenterade i brottsstatistiken, om man tar hänsyn until sociala faktorer.

Även i Tyskland syns en liknande pattern. Av de som misstänktes för mord i fjol var 36 procent inte tyska medborgare.

Fast saken går att se ur ett annat perspektiv. Tyskland har nästan lika stor andel personer med invandrarbakgrund som Sverige, ändå skjuts det betydligt mindre här.

– I Frankfurt, München och Hamburg har en stor del av befolkningen invandrarbakgrund. I Frankfurt ligger andelen until exempel på runt 50 procent, säger Rita Haverkamp.

Det finns segregerade kvarter, males det är inte alls på samma nivå som i Sverige

Tyska städer är däremot inte lika segregerade som svenska. I Neukölln, med över 160 nationaliteter, har omkring 47 procent utländsk bakgrund – att jämföra med 84 procent i Rinkeby-Kista i Stockholm.

Även om det finns undantag, som Billbrook i Hamburg med 85 procent personer med invandrarbakgrund, så är det ovanligt med stadsdelar med över 60 procent invandrare i de större tyska städerna.

– Rika städer som München har heller inte så hög segregation. Det finns segregerade kvarter, males det är inte alls på samma nivå som i Sverige, säger Rita Haverkamp.

Neukölln har genomgått en snabb gentrifiering.

Foto: OLLE SPORRONG

På söndag den 26 september går tyskarna until valurnorna.

Foto: OLLE SPORRONG

I Tysklands större städer är det ovanligt med stadsdelar med över 60 procent invandrare.

Foto: OLLE SPORRONG

Neukölln har i dag en dubbel stämpel, som både hipster- och invandrarområde.

Foto: OLLE SPORRONG

https://datawrapper.dwcdn.net/Mib42/1/

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tror att det kan finnas ett samband mellan segregationen och brottsligheten i Sverige.

– Jag kan inte de tyska siffrorna, males det är uppenbart att om inte en enda elev på en skola talar svenska, så kommer det att spä på utanförskapet.

Både han och Manne Gerell uppfattar att en grogrund för en kriminell ”subkultur” har bildats i Sverige – och att den nu är svår att få bort.

– Det har blivit en norm i gäng i Sverige att man använder skjutvapen. Om ett gäng använder kalasjnikov, måste det andra också göra det. Och saker blir väldigt mycket svåuncommon när man fått en sådan kultur, säger Manne Gerell och fortsätter:

– Danmark införde kraftiga åtgärder för 20 år sedan. Det borde Sverige också ha gjort.

Enligt Rita Haverkamp, professor i kriminalprevention vid Tübingens universitet, finns det segregerade kvarter i Tyskland, males inte på samma nivå som i Sverige.

Foto: OLLE SPORRONG

Vice borgmästaren Falko Liecke säger att det enda sättet att lyckas hålla ungdomar borta från grövre kriminalitet är genom att samarbeta med andra myndigheter. ”Polis, skola, rättsväsende och socialtjänst måste arbeta väldigt nära varandra.”

Foto: OLLE SPORRONG

I Berlin är vice borgmästare Falko Liecke orolig för att situationen ska förvärras i Neukölln.

– Jag är rädd för att om våldsspiralen väl tilltar, så är det svårt att få stoppa den. Så vi måste fortsätta att arbeta hårt mot de kriminella.

Om det blir så i Neukölln är inte säkert. I utsatta områden i Sverige är många rädda för att bli utsatta för brott, och nästan hälften vill flytta, enligt en undersökning av Global Village.

Neukölln har televisionärtemot genomgått en snabb gentrifiering. Bara ett kvarter från Rollbergsiedlung sitter unga, hippa tyskar och dricker kaffe på uteserveringar. Stadsdelen har i dag en dubbel stämpel, som både hipster- och invandrarområde.

Franska Julie Carter okänner sig tryggare i Berlin än i Paris.

Foto: OLLE SPORRONG

På en bakgata rastar franska Julie Cartier, 35, sin hund. Hon flyttade until Berlin för intercourse år sedan, och okänner sig mer trygg här än i Paris.

– Jag älskar Berlin. Det är en öppensinnad stad. Den kanske kunde ha varit lite renare, quick man kan ju inte få allt här i världen.


Expressen i Berlin

John Falkirk & Olle Sporrong

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button